Het boek over de Soester Iconische Bedrijven krijgt steeds meer vorm. Deze week konden wij een nieuw verhaal toevoegen aan het boek waarin wij een greep doen aan de enorme hoeveelheid aan bijzondere bedrijven uit heden en verleden van Soest.
Lex en Peter zaten twee uur om de tafel met de neven Rob en Mark Immerzeel. Hun respectievelijke vaders Jan en Willem waren actief bij de boek- en kantoorhandel (Jan) en de drukkerij (Willem). De neven Immerzeel vertelden ons over hun opa Jan Immerzeel. HIj kwam in dienst van de militante Rotterdamse zakenman Maarten Iburg (1873 – 1953/onder meer eigenaar van landgoed Braamhage. Iburg heeft de drukkerij van Gerrit van de Bovenkamp overgenomen en is uitgever van het lokale blad ‘De Soester’. (Niet te verwarren met de Soester Courant dat door drukkerij Smit werd uitgegeven).
Jan Immerzeel nam stap voor stap de drukkerij over en doopte deze om in de Eerste Soester Electrische Drukkerij (ESED). Bijgaande foto toont een pentekening van de oude Immerzeel.
Zoals vermeld: Immerzeel werd bekend vanwege de drukkerij maar natuurlijk ook van de boekhandel in het karaterisiteke pand aan de Van Weedestraat. Op deze plek zat koningin Juliana ooit op handen en knieën om ansichtkaarten op te ruimen nadat zij de display had omgestoten. Het was de winkel waar Mark Immerzeel ’s nachts naar binnen sloop (vanuit zijn aangrenzende slaapkamer) om te gluren in de ‘boekjes van de bovenste plank’.
In de drukkerij werkten bekende Soester als Ben Zeijpveld, Dick Stolk en Klaas van Straten (we hebben een prachtige foto van het drukkersteam dat in ons boek opgenomen wordt). ,,De drukkerij was letterlijk en figuurlijk de achterkant van het bedrijf”, herinnert Rob zich. Gewapend met boeken vol met voorbeelden ging Jan Immerzeel naar jonge ouders die geboortekaartjes uit wilden zoeken. In de drukkerij werden de kaartjes gemaakt die vanuit de winkel geleverd werden.
Immerzeel, de winkel van stripboeken (De nieuwe Suske & Wiske of Asterix voor 3,95), literatuur, geodriehoeken, gummetjes en de nieuwste RYAM-schoolagenda, was ook een walhalla voor postzegel- en muntenverzamelaars.
Wat weet jij nog van Immerzeel, een iconisch bedrijf uit Soest? Deel je verhalen, anekdotes en herinneringen via info@uitgeverijpeles.nl. In ons boek komen dan de herinneringen te staan met daarbij de boeiende geschiedenis van het bedrijf dat evolueerde van Drukkerij Van de Bovenkamp, de krant De Soester, de kantoorboekhandel (met franchise van Bruna), ESED en Inter-IT BV.
Het boek bestellen, zodat je zeker bent van een exemplaar zodra het in november uitkomt? Dat kan door hier te klikken
Beste Mark +,
Interessant (en leuk) hoe jullie onze familiegeschiedenis nieuw leven in blazen!
Als ik op enige manier een steentje kan bijdragen aan jullie werk, aarzel niet.
Misschien ten overvloede: het mausoleum van het echtpaar Graaf en Gravin Immerzeel – de Montmorency bevindt zich in de kerk van Bokhoven. Dit schitterend marmeren beeldhouwwerk is volgens kenners het één na mooiste van Nederland!
Hrt familiale groet,
Gerard
Hallo,
Hier een teken van een oud Soester geëmigreerd naar Canada in 1974.
Ook ik heb hele mooie herinneringen aan de winkel ‘Immerzeel’ . In de eerste plaats om het jaarlijkse Vuurwerk, ik denk geleverd door Kat uit Leyden ? En dan de Suske en Wiske’s en andere stripverhalen zoals de voetbalavonturen van Kick Wilstra .
Rond Sinterklaas stond er ook een ‘Sinterklaas’ in de etalage die altijd ‘JA’ knikte, een hele mooie attractie voor cadeautjes georiënteerde kinderen ! Geniaal marketing idee zouden ze nu misschien zeggen.
Leuk om deze herinneringen te delen