Welkom op

@Immerzeel.nl

Home / Alles weten over / Dit wil ik u niet onthouden zeker gezien het jaartal

Dit wil ik u niet onthouden zeker gezien het jaartal

Nr. 143 folio 95 d.d. 12-05-1590.
Jan Bruijnensz. wonende Zoeterwoude oud 75 jaar en Gerijt Gerijtsz. van IJmmerseel wonende Leiden 55 jaar verklaren t.v.v. Cornelis Cornelisz. van Lausduijn secretaris van Lisse, dat de ouders van de requirant van “swaertsijde” van de linie van hen deposanten en hun ouders is, zodat de requirant mag gebruiken de naam van Immerseel met de wapens, mits dezelve brekende met een teken of ander. Welk wapen is een vliegende helm met een verguld schild daaraan hangende en 3 zwarte lelien daarin staande, mitsgaders een zwarte lelie boven uit de helm komende. Alles gelijk zij deposanten van hun ouders hebben verstaan. De ouders van de requiranten zijn altijd voor welgeboren mannen gehouden geweest.

Kijk hier voor meer van het Familie Wapen

Met dank aan Wilfred Nieuwenburg

4 thoughts on “Dit wil ik u niet onthouden zeker gezien het jaartal”
 1. Johan van Oosten december 28, 2021op11:32 pm Beantwoorden

  Beste Mark,

  Ik ontdekte vandaag dat de genoemde Gerijt Gerijts van Immerseel een voorouder van mij betreft. Al zoekende in het RA Zoeterwoude stuitte ik ook op deze tekst. Hebben jullie enig idee of er een familieband ligt met het bekende geslacht van Lier van Immerseel? De gelijkenis van het wapen is opmerkelijk en ze worden aangeduid als Welgeborene. Mochten jullie meer weten hoor ik het uiteraard graag!

  Met vriendelijke groet,

  Johan van Oosten, Zoeterwoude

 2. jacob-Jan Immerzeel maart 10, 2023op11:23 am Beantwoorden

  Johan de Lyra van Liere (13e eeuw) noemde zichzelf later Jan van Immerseel, woonde in Wommelgem (België)

 3. Petra Leijtens - Immerzeel november 7, 2023op3:33 pm Beantwoorden

  Heb toch meer even opgezocht wat Welgeboren inhoud.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Welgeborenen
  Hier een gedeelte van de pagina

  Welgeborenen

  Hulpmiddelen
  Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  De groep Welgeborenen (Duits: Wehrbauer) is een pre-feodale sociale laag van welgestelde boeren of afgezakte adel die het zich konden permitteren een paard en wapenuitrusting te kopen. Zij werden door hun omgeving tot de ridderschap gerekend en droegen militaire steun bij aan de hogere heren.

  Herkomst
  De welgeborenen zijn vooral geconcentreerd rond die plaatsen die reeds voor het jaar 1000 bestonden en stammen uit de Frankische tijd. Het grootste deel van het tegenwoordige Duitsland en het Oosten van Nederland en België wordt tot dit gebied gerekend. Welgeborenen waren de bewapende welgestelde inwoners van de Frankische koninklijke domeinen voordat de autonome territoriale graafschappen ontstonden, zoals bijvoorbeeld Holland en Gelre. Ze waren er al vele eeuwen voor het ontstaan van de ridderstand. Waarschijnlijk waren het vazallen op de domeinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wil jij altijd meer weten